Zamenjajte plato, sestavite sirovo ploščo

Sestavljanje plošče sirov je čisti užitek! Če poznate osnove, se lahko prepustite domišljiji in vsakič znova ustvarite povsem svoje čudovite kombinacije. Najpomembnejše pravilo je, da vnaprej spoznate sire, ki jih boste ponudili svojim gostom.

Naj jedo tudi oči

 • Sirova plošča naj bo lična, zato si za sestavljanje okusov vzemite dovolj časa. Cilj je, da plošča že na prvi pogled pritegne k okušanju sirov.
 • Za podlago izberite lepe lesene deske, lahko so robustno rustikalne ali nežno elegantne.
 • Izberete lahko tudi velik porcelanski pladenj, ki si ga družina podaja iz generacije v generacijo – tako boste v druženje ob sirih vnesli tudi malce nostalgije.
 • Siri, postreženi na marmorni plošči, bodo vsekakor presenetili in naredili sodoben vtis pogrnjene mize.
 • Nekoliko manj priporočamo steklene pladnje, saj so ob premikanju sirov po pladnju hitro videti umazani.

Izberite sire

 • Na sirovi plošči naj bodo vsaj 3 vrste sirov oziroma največ 9, saj jih več že težko pokusimo.
 • Da bo plošča razgibana, izberite sire različnih velikosti in oblik. En naj bo v hlebčku (npr. brie), drugi v valju, brez (vsaj) četrtinke zajetnega hlebca lepo zorjenega sira (npr. Jošt Premium Gauda ali intenzivnejši, 6 mesecev zorjeni Iberski Jošt) prav tako skoraj ne gre.
 • Na plošči naj bo izbor sirov iz različnih vrst mleka. Poleg kravjih dodajte tudi kozjega (npr. La Brique de Chevre ali nežnejši Palet de chèvre) in vsaj enega predstavnika sirov s plemenito modro plesnijo (npr. Le Blue).
 • Sirov nikar ne narežite vnaprej, saj se narezan sir hitreje osuši, poleg tega tega naredijo veliki kosi sira ali celi hlebčki imeniten estetski vtis. Nekaj kosov odrežete le tik pred postrežbo.
 • Preden sirovo ploščo ponudite, preverite, kakšen je pravilen način rezanja vsakega sira, ki ste ga izbrali za pogostitev.

Poskrbite za poln okus sirov

 • Zelo pomembno je, da sire iz hladilnika vzamete vsaj pol ure pred postrežbo, da se počasi ogrejejo na sobno temperaturo in razvijejo svojo polno aromo.
 • Sire na sirovi plošči razdelite v zaporedju od najblažjega do najbolj pikantnega.
 • Zelo aromatične sire ponudite na ločeni plošči, da njihova aroma ne prekrije arom nežnejših sirov.

Sire pravilno postrezite

 • Ko sirovo ploščo postrežete, gostom na kratko predstavite vsak sir. Prihranite tudi izvirni ovitek sira, če bi morda gostje želeli več informacij o siru. Svetujte jim tudi vrstni red okušanja, in sicer od najblažjega k najpikantnejšemu siru.
 • Ob izboru sirov ponudite košarico z manjšimi rezinami kruha – najbolje belega, ki zaradi nežnega okusa ne bo prekril okusa sirov. Francoska bagetka s hrustljavo skorjo in nežno sredico je tradicionalna spremljava sirom. Tudi kruh z drožmi je odlična izbira.
 • Ob siru lahko ponudite izbrano vino (ali več vin), lahko tudi pivo ali ohlajeno vodo.
 • Ne pozabite: ob dobri plošči sirov je nepogrešljiva dobra družba!

Družba sirom na sirovi plošči

Sadje

K močnim, zrelim sirom se odlično priležejo tanke rezine svežega sadja: ne preveč kisla jabolka, čvrste hruške, hrustljavo grozdje, paradižnik, marelice, breskve, dobro ohlajena melona, fige (te se odlično priležejo tudi k nežnim sirom, kot sta mocarela in rikota, pa tudi k sirom v slanici, na primer k feti). Z nekaterimi siri se ujamejo celo gozdni sadeži, predvsem z briejem in kozjim sirom.

Sirovo ploščo lahko popestri suho sadje: rozine (sultanine so med bolj cenjenimi), marelice, jabolčni krhlji, datlji …

* Izogibajte se kislemu sadju, pomarančam, grenivkam in drugim citrusom, kiviju, ananasu, kašastim hruškam in bananam.

 

Oreščki

Hrustljavi oreški so na sirovi plošči skoraj nepogrešljivi. Lahko izberete sveže lešnike ali orehe ali pa jih pred postrežbo na hitro (zares na hitro!) popražite v pečici ali ponvi, saj tako razvijejo še bogatejši oreškast okus in so še bolj hrustljavi. Poigrajte se tudi s kombinacijami z mandlji, indijskimi oreški ali (nesoljenimi) pistacijami – pistacije s Sicilije slovijo kot daleč najokusnejše!

* Izogibajte se žarkim oreškom, oreškom s pretečenim rokom uporabnosti, vlažnim oreškom ali oreškom, na katerih opazimo drobne nitke, saj to pomeni, da so nas pri degustaciji prehiteli molji.

 

Med in marmelade

Plošči sirov lahko priložimo tudi lonček marmelade (sirom se lepo podata figova in grenka pomarančna marmelada) ali medu, ki se odlično ujame z močnimi zorjenimi trdimi siri in s siri z modro plesnijo. Angleži sirom radi dodajo čatni (Chutney), ki sicer izvira iz Indije in zato pogosto poleg sadja ali zelenjave vsebuje pikantno noto – pravzaprav gre za preplet sladkih, kislih in pikantnih okusov, ki se lahko odlično ujamejo s siri.