Ni smetana, ni maslo, ni sir … je enostavno kajmak

Kajmak je sveži sir, značilen za balkansko kuhinjo, podoben način obdelave mleka pa poznajo tudi v Turčiji. Izdelava kajmaka ni posebej zapletena, a je kot vsaka tradicionalna metoda polna skrivnosti in detajlov, zaradi katerih postane zares odličen.

 

Kaj je pravzaprav kajmak?

Kajmak je sveži sir, značilen za balkansko kuhinjo, podoben način obdelave mleka pa poznajo tudi v Turčiji. Izdelava kajmaka ni posebej zapletena, a je kot vsaka tradicionalna metoda polna skrivnosti in detajlov, zaradi katerih postane zares odličen.

Kajmak so na Balkanu pripravljali že od nekdaj, postopek pa je bil jasen, še preden so znali opisati, da gre za izdelavo beljakovinsko-maščobnega sloja, ki je rezultat kuhanja mleka, koagulacije beljakovin in mlečnokislinske fermentacije. Enostavno so vedeli, da če s kuhanega mleka posnameš smetano, jo soliš in za nekaj dni ustrezno shraniš, ta dozori v odličen namaz.

Okus kajmaka

Na barvo, teksturo in okus kajmaka vplivajo čas zorenja, sestava mlečne maščobe in beljakovin ter seveda vrsta mleka. Glede na čas zorenja pa v splošnem ločimo zrel kajmak, ki je običajno bolj zrnat, slan in pikanten, ter mladi kajmak, ki je mehkejši in nežnejšega okusa. Prav tak je mladi kajmak Président, ki bo spremljal vaše dobrote z žara in se bo zaradi nežnega okusa odlično obnesel tudi kot sestavina številnih jedi iz pečice in lonca.

 

1001 način slane in sladke uporabe

Medtem ko je zrel kajmak znan po svojem res specifičnem okusu, ki marsikomu ni ravno blizu, je okus mladega kajmaka Président bolj blag in odličen za kombiniranje z najrazličnejšimi jedmi.

Mnogi si ga verjetno z veseljem na debelo namažete na svež kruh, najbolj pa je znan kot kepica svežine ob lepinji in čevapčičih ter drugih mesnih jedeh z žara. Dodate ga lahko tudi v maso za polpete in ustvarite odlične domače burgerje, v zimskem času pa ga vmešate k mesu za sarme.

Vas zanima kako President kajmak v svojih klasičnih žar specialitetah uporablja aktualni masterchef Žan Milosavljević? Oglejte si njegove žar trike in recept za čisto pravo domačo ljubljansko pleskavico.

Z mešanico mladega kajmaka Président, mleka in jajc, lahko med peko prelijete krompir in tako ustvarite izvrstno prilogo.

Pomešan s skuto je mladi kajmak Président odličen v najrazličnejših (večinoma slanih) pekovskih izdelkih – gibanicah, štrukljih, pogačah, kifeljcih … Skupaj z mešanimi vrstami sezonske zelenjave s kajmakom popestrite tudi slane pite, kot na primer klasično zeljanico ali sodobnejšo variacijo francoskega quicha z bučkami ali šparglji.

Z mladim kajmakom Président lahko prelijete tudi nadevane bučke, jajčevce ali pripravite vegi različico nadevanih paprik.

Ljubitelji konkretnejših zajtrkov lahko mladi kajmak Président dodate jajcem – enostavnejša različica recepta vključuje toplo lepinjo z namazanim kajmakom, v katero položite jajce, pečeno na oko. Zahtevnejši jedci pa se lahko lotite priprave nadevanih jajc, popečenih v pečici:

Kuhana jajca olupite in razpolovite. Odstranite rumenjake, jim dodate kajmak in peteršilj ter zmešate v maso, s katero napolnite polovice beljakov. Te nato zložite v z maslom premazano ognjevarno posodo, prelijete z mešanico kisle smetane in kajmaka ter posujete s popečenimi krušnimi drobtinami. Jajca v pečici pečete 10 minut pri 180 °C.

Bi si za zajtrk raje privoščili palačinke? Namažete jih lahko z namazom iz mladega kajmaka Président in sveže zelenjave, na primer kumare, ali pa z mladim kajmakom Président ustvarite nenavadno sladico, tako da palačinkam poleg kajmaka dodate še čokoladni namaz. Slednja ideja se morda zdi nekoliko nenavadna, celo pretirana, a priča o vse bolj priljubljeni rabi kajmaka pri pripravi sladic. Ker je mladi kajmak Président po okusu ravno prav nežen, ga lahko vključite v recepte za kolačke ali vaniljeve piškote, pripravljene na podoben način kot linške oči, uporabite pa ga lahko tudi v sladki sirovi piti (cheesecake), ki jo obložite s sadjem ali posujete s koščki čokolade.

Ste mislili, da smo pretiravali, ko smo dejali, da lahko kajmak uporabite na 1001 način? Upamo, da smo vam s predlaganimi recepti razširili obzorja in spodbudili ustvarjalno žilico za nadaljnjo rabo kajmaka – morda boste ravno bi odkrili še 1002. različico uporabe. Sedaj, ko ste spoznali toliko različnih receptov za jedi s kajmakom … mar ne bi bilo škoda, če bi vsega porabili le za mazanje na kruh?!

 

 

Poglejte si primer recepta za rogljičke s kajmakom.