Kako pravilno spečemo burger s sirom

Vsak Siroljub se bo strinjal, da burger brez sira ni pravi burger. Seveda, pri burgerju sta najpomembnejša odlično meso in puhasta bombica, ampak sir ju lepo poveže in zagotovi tako krasen mlečno kremasti okus, da se nam pocedijo sline že ob sami misli na to dobroto!

Najbolj mamljivo se čez polpet stopi sir, narezan na rezine. Rezine sira Président cheddar so ustvarjene prav za pripravo burgerjev – ravno prav velike, ravno prav debelo narezane. Aromatičen cheddar pa velja za enega najprimernejših sirov v burgerjih.

 

Oblikovanje polpetov

Najprej moramo imeti dobro meso. Če polpete kupimo, izbiramo tiste, ki so čim bolj debeli (okrog 2 cm) in imajo čim manj dodatkov. Če pa polpete pripravljamo sami, naj bo mešanica mletega govejega mesa dovolj mastna (30 % maščobe), med oblikovanjem polpetov pa jo čim manj gnetemo. Priporočamo, da kupite kakovostno meso in ga med pripravo ne začinite – raje ga posolite takoj po peki, sicer bo sol iz mesa »potegnila« vodo in polpet bo manj sočen.

Peka polpetov

Oblikovan polpet, ogret na sobno temperaturo, položimo na vročo ploščo žara in ga pečemo 2 do 3 minute. Nato ga obrnemo, posolimo (razen, če smo mesno maso solili že med oblikovanjem polpetov) in na pečeno stran polpeta takoj položimo rezino sira. Pečemo še 2 minuti, medtem pa bo imel sir dovolj časa, da se na polpetu lepo stopi. Cilj je, da mesa ne prepečemo. Priporočamo, da je meso srednje pečeno (medium, 56 °C središčne temperature) ali pečeno (medium well, 60 °C središčne temperature), nikakor pa ne prepečeno (well done). Pozor – to velja za goveje polpete, polpete s svinjino ali perutnino moramo peči dlje.

 

Poglejte si primer recepta za burger s sirom. 

Nasvet

Če »pozabimo« na sir: Če sir na pečeno stran polpeta položimo prepozno, se ne bo imel časa lepo stopiti. Ali pa bo meso prepečeno, če bomo predolgo čakali, da se sir stopi. Kadar prepozno dodamo sir (ali pa imamo debelo rezino sira), si lahko pomagamo s priročnim trikom: polpet, obložen s sirom, nežno prekrijemo z aluminijsko folijo tako, da se sira ne dotika, vendar ga nežno ščiti in nad njim zadržuje toploto. Sir se bo tako hitreje stopil.

Pomembnost pravega sira

Medtem, ko se polpet peče, je dober čas, da razmislimo o sirih, ki jih lahko dodamo. S katerim sirom bomo izpopolnili naš burger, je ena odločilnih izbir pri sestavljanju zmagovalnega burgerja.

Za nekaj karakterja lahko uporabimo Président brie z belo plemenito plesnijo in ga kombiniramo z rukolo. Če si poželimo eksperimentiranja in sir vključiti v omako, to lahko dobro storimo s sirom z modro plesnijo, kot sta Société roquefort in Président le Blue. Z malce smetane ju stepemo v bogato kremno omako. V trendovskem burgerju se odlično znajdejo tudi kozji siri, recimo Président Palet de Chèvre ali Président La Brique de Chèvre. Še posebej, če jih kombiniramo s čebulno marmelado ali brusničnim džemom.

A vsi burger oboževalci se lahko strinjamo, da je resnično vrhunska popestritev ravno aromatičen cheddar. Z njim dosežemo tisti »pravi burger« okus, po katerem hrepenijo brbončice. Za ta namen je daleč najboljša izbira Président cheddar v rezinah. Ne samo da olajša pripravo, ena rezina je ravno pravšnja količina in debelina za optimalen okus.

Sestavljanje burgerja

Sir smo izbrali, meso se lepo peče, hkrati pa na žaru popečemo še kruhek in pripravimo obloge oziroma dodatke. Domišljiji lahko damo prosto pot, a če imamo res dobro meso in odličen sir, se je bolje držati pravila »manj je več«.

Kruhek premažemo s klasično omako za burger, ki jo pripravimo iz kečapa in gorčice v razmerju 2:1 in malce limone. Lahko ga premažemo tudi z majonezo, ki smo ji dodali malo čilijeve omake ali s kakšno drugo sočno omako. Bombico nato obložimo z zelenjavo, ki smo jo oprali in osušili (paradižnik, solata) in nanjo položimo polpet s sirom. Na sir posujemo nekaj hrustljavega, na primer ocvrto čebulo, in dodamo še malo omake. Previdno prekrijemo z zgornjo polovico bombice. Burgerja ne potlačimo, ampak vanj zapičimo dolgo palčko (na primer palčko za ražnjiče), ki bo vse sestavine obdržala na mestu.

Zmagovalni burger je pripravljen. Nam se že cedijo sline, tudi vam? Tecite po vse sestavine za vrhunski klasičen burger in navdušite na naslednjem druženju s prijatelji ali družinskem kosilu.