Siroljubova slastna praznična plošča

Nemogoče bi bilo ločiti neprecenljive trenutke z najbližjimi od bogate kulinarike, ki nas vedno znova združi ob najljubših okusih in jedeh. A klasični prigrizki vselej ne prepričajo vsakega gosta. Nekateri si za praznike zaželijo obogatene praznične kulinarike z edinstvenimi grižljaji in novimi tradicijami. Ste vedeli, da lahko pričarate veselo vzdušje tudi s sirno ploščo? Prepričajte si ga sami. S Siroljubovo praznično ploščo z vrhunskimi kombinacijami okusov, ki bodo sirovim dobrotam zagotovile osrednjo mesto na vaši mizi.

Čas priprave

25 min

Količina

5-10 oseb

Sestavine

Siri

1 sir Président Premium Gauda

1 sire Président Emmental

1 sir Société Roquefort

1 sir Président Camembert

 

Dodatki

Lonček brusnične marmelade

Pest suhih fig oziroma drugega suhega sadja (jabolka, hruške…)

Pest datljev

Pest lešnikov

Pest orehov

Zavoj grisinov

Francoska bageta ali hlebec kruha z drožmi

 

Podlaga

Lesena deska oziroma druga primerna podlaga. Poišči druge možne podlage v nasvetih tukaj.

Postopek

  1. Vsaj pol ure pred postrežbo vzamemo sire iz hladilnika, da se počasi ogrejejo na sobno temperaturo in razvijejo svojo polno aromo.
  2. Narežemo sire. Pri tem ne pozabimo, da ni vseeno, kako sir narežemo. Raznolikost sirov zapoveduje različne vrste rezov in koščkov.
  3. Na izbrano podlago položimo koščke sirov. Vsak sir zasede svoje mesto na plošči. Med njimi naj bo dovolj prostora za dodatke.
  4. Na ploščo položimo sadje. Gaudi priložimo grozdje in rezine hruške ali drugi sveže sadje. Brieju se izvrstno podajo suhe fige ali drugo suho sadje. Ob Camembertu priložimo brusnično marmelado. Sveže sadje in med se podata predvsem močni aromi Cheddarja Mature. Med pa se tudi odlično prileže žlahtni plesni Roquefort še posebej ob slastnih datljih in lešnikih.
  5. Priložimo še oreščke. Ob Premium Gaudo in Roquefort postavimo pražene lešnike ter orehe.
  6. Ploščo obogatimo še s hrustljavimi grisini.
  7. Poleg ponudimo košarico toplih rezin francoske bagete ali kruha z drožmi.
  8. Skupaj s ploščo ponudimo kozarec izbranega vina (ali več vin). Hiter pregled primernih kombinacij si oglej spodaj.

 

Več o kombinacijah na sirni plošči lahko preberete tukaj.