Koristni nasveti

Predstavljamo slastno Siroljubovo praznično ploščo

Čeprav morda še ne veste, v kakšni zasedbi boste praznovali božično-novoletne praznike, je nekaj jasno – za dva ali dvajset gostov je praznična sirna plošča tisti preprosto pripravljen in čudovit prigrizek, ki bo navdušil vsakogar.

Preberi več

Kako s pravim sirom obogatiti velikonočne jedi?

Pravi Siroljubi bodo vedno našli način, kako na jedilnik vključiti sir – tudi za veliko noč, pa čeprav na Slovenskem sira običajno ne povezujemo s tradicionalnimi velikonočnimi jedmi. A le zakaj ne bi tudi sir našel svojega mesta na pisani in bogato obloženi mizi?    

Preberi več

Praznične jedi s sirom za veseli december

Če se raznolike vrste sira doslej še niso znašle na vašem seznamu nujnih sestavin za praznične jedi pregovorno najbolj veselega meseca v letu, je skrajni čas, da to spremenite. Svoje najbližje presenetite z izborom sirov, ki bodo popestrili vsakodnevni meni za hladne dni, očarali v izbranem prazničnem jedilniku ali pa kot zvezda zasijali na sirovi…

Preberi več

Fini siri za fina druženja v naravi

Sončni dnevi nas kličejo ven iz stanovanj – v gozd, na travnik, k reki, jezeru ali morju. Dolgi in topli popoldnevi so idealni za sprehode in posedanje na odeji v prijetni družbi in ob okusnih grižljajih.

Preberi več

Kako pravilno spečemo burger s sirom

Vsak Siroljub se bo strinjal, da burger brez sira ni pravi burger. Seveda, pri burgerju sta najpomembnejša odlično meso in puhasta bombica, ampak sir ju lepo poveže in zagotovi tako krasen mlečno kremasti okus, da se nam pocedijo sline že ob sami misli na to dobroto!

Preberi več

Ni smetana, ni maslo, ni sir … je enostavno kajmak

Ko je pred leti v priljubljenem filmu Kajmak in marmelada Slovenka Špela preizkusila to nenavadno kombinacijo, je marsikdo v nejeveri globoko zajel sapo ali se celo zdrznil vpričo ‘skrunitve’ tega klasičnega balkanskega namaza. A od takrat smo, kot kaže, v kulinariko vnesli nekoliko več tolerance in spoznali najrazličnejše načine rabe tega priljubljenega svežega sira.

Preberi več

Joj, na siru je plesen!

Dilema je skoraj hamletovska: ko v hladilniku najdemo še povsem spodobno velik kos sira, ki ga nismo utegnili porabiti ali smo nanj za nekaj časa povsem pozabili, se začnemo spraševati: porabiti ali ne porabiti, to je zdaj vprašanje! In pri tem dodamo, spet po hamletovsko: nekaj plesnivega je v tem hladilniku!

Preberi več

Kako shranjujemo sire?

Kdor ima to srečo, da je dobro založen s siri, mora poskrbeti še za eno pomembno stvar: kako jih shranjevati, da bodo obdržali pristno aromo, okus in teksturo. Nekaj pravil je splošnih, druge je treba prilagoditi in opazovati, kaj se s siri dogaja. Le ob pravilnem ravnanju bodo prišli na mizo taki, da bomo ob…

Preberi več

Tehnike rezanja sira

Poznavalci vedo, da ni vseeno, kako sir narežemo. Raznolikost sirov zapoveduje različne vrste rezov in koščkov, kar lahko obvladamo že z osnovnimi pravili. V bolje založeni trgovini s kuhinjskimi pripomočki pa lahko brez velikih stroškov izberemo nekaj nožev za pravilno rezanje sirov.

Preberi več

Osnovni tipi sira

Spoznajte osnovne kategorije sirov, ki jih v skupine združujemo na podlagi njihovih skupnih lastnosti, na primer glede na način izdelave, vsebnost maščobe, teksturo in čas zorjenja. Če poznamo osnovne tipe, z lahkoto ustvarimo ploščo sirov in izberemo pravi sir za pravo priložnost. Z nekaj vaje pa lahko vsakemu siru izberemo tudi primerno vinsko spremljavo. Sire…

Preberi več

Noži se razlikujejo tako kot siri

Postrežba sirov na čudoviti plošči bo uspela še bolje, če bomo upoštevali nekaj zakonitosti rezanja. Še prej pa se moramo opremiti s posebnimi noži za sire. Seveda bi lahko sire narezali tudi z navadnim kuhinjskim nožem, a potem bi plošči s siri nekaj manjkalo in koščki ne bi bili tako privlačni, predvsem pa z navadnim…

Preberi več

Zakaj je na siru plesen in zakaj pravimo, da je plemenita

Velik poznavalec sirov je ob neki priložnosti dejal, da mu je všeč opazovati vsak košček sira, saj v njem vidi pravi mali kozmos in ekosistem, živ in harmoničen, v katerem nevidni prebivalci živijo v ravnovesju in medsebojnem sodelovanju. Pri tem je mislil na sire s plemenito plesnijo.

Preberi več

Zamenjajte plato, sestavite sirovo ploščo

Sestavljanje plošče sirov je čisti užitek! Če poznate osnove, se lahko prepustite domišljiji in vsakič znova ustvarite povsem svoje čudovite kombinacije. Najpomembnejše pravilo je, da vnaprej spoznate sire, ki jih boste ponudili svojim gostom.

Preberi več