Praznične jedi s sirom za veseli december

Če se raznolike vrste sira doslej še niso znašle na vašem seznamu nujnih sestavin za praznične jedi pregovorno najbolj veselega meseca v letu, je skrajni čas, da to spremenite. Svoje najbližje presenetite z izborom sirov, ki bodo popestrili vsakodnevni meni za hladne dni, očarali v izbranem prazničnem jedilniku ali pa kot zvezda zasijali na sirovi plošči.

Sirne praznične jedi

Decembra se v družbi najljubših ljudi poklonite vsem neprecenljivim trenutkom, ki vam jih je podarilo leto, in s kozarcem dobrega vina ali penine nazdravite in si zaželite vsega dobrega. V praznovanje pa vključite nepozabno okusne praznične jedi.

Druženje pospremite s prefinjenimi grižljajčki (na primer s popečeno polento s sirom Presidént Roquefort) in slavnostnimi jedmi, ki naj jih, kako pa drugače, navdihne pisana paleta najrazličnejših sirov. Vključite jih v predjedi, na primer s  Presidént Camembertom, pečenim v listnatem testu, ali slastno pito s Presidént Briejem. Glavno jed pospremite z zlato zapečeno krompirjevo zloženko s sirom, za sladico pa presenetite z jabolčnimi mafini s kozjim sirom Presidént Brique de chevre. Recepte poiščite na Siroljub.si.

Namig: Ob pripravi prazničnega jedilnika imejte vselej pri roki Presidént Emmental palčke, ki bodo potešile prvo lakoto in poskrbele za to, da bo vaša posebna večerja varno priromala na mizo.

Sirna juha

Zamisli za popestritev decembrskega vsakdana

Čas, ko se družina v decembrskem času zbere ob doma pripravljenem obroku, je zlata vreden. Praznične jedi so lahko tudi povsem vsakdanje. Hladne dni si ogrejte s krepko sirovo juho – pripravite jo tako, da popraženi čebuli prilijete kokošjo jušno osnovo in malo mleka, prevrete in zmeljete s paličnim mešalnikom, nato pa ob stalnem mešanju dodate nariban sir Presidént Cheddar Mature ali Presidént Cheddar Vintage.

Recepte za hitra in nasitna kosilca lahko poiščete tudi na Siroljub.si in domače navdušite s tradicionalno rižoto cacio e pepe ali testeninami s štirimi siri.

Sirova plošča – zvezda večera

Sirovo ploščo lahko postrežete v spremljavi odličnega vina ali pa z njo po francoski navadi zaokrožite popoln večer, poln prazničnih jedi. Navodila za pripravo sirove plošče so preprosta – izberite najljubše ali najzanimivejše okuse sirov različnih velikosti in oblik. Poskrbite, da so pred postrežbo segreti na sobno temperaturo in ustrezno narezani, pestre arome pa dopolnite z dodatkom sadja, oreščkov, medu in marmelad. Več zamisli za pripravo sirove plošče in usklajevanje sirov z vini poiščite na Siroljub.si.

Namig: Izogibajte se citrusom in bananam ter vselej preverite, da oreščki morda niso žarki.

Naj bo vaš december čudovit, nepozaben in izpopolnjen z okusnimi siri, ki popestrijo praznične jedi. S(i)rečno!

Sirna plošča