Pita z bučkami in kozjim sirom

Aromatična vegetarijanska pita z bučkami in kozjim sirom ne bo nikogar pustila ravnodušnega. Poleg tega gre za izjemno vsestranski recept. Privoščite si jo za kosilo ali večerjo s skledo solate ali pa jo postrezite kot prigrizek.

Čas priprave

2 uri

Količina

Za 8 oseb

Sestavine

za krhko testo (250 g)

175 g pšenične bele moke

85 g mrzlega masla

sol

2 žlici mrzle vode

1 rumenjak

za nadev

1 ščep žafranovih nitk

400 g bučk

košček masla

žlička oljčnega olja

3 jajca

2 dl smetane za stepanje

140 g kozjega sira Brique de chèvre Président

sol

poper

moka za posip

Postopek

1. Za krhko testo v moko vmešamo koščke zelo mrzlega masla in ščepec soli. V kuhinjskem strojčku zmes močno pregnetemo, da se moka in maslo povežeta, dodamo 2 žlici mrzle vode in rumenjak ter dobro pregnetemo. Testo oblikujemo v kroglo, ki jo čvrsto zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.

2. Žafranove nitke damo v skodelico z 1 žlico vroče vode in pustimo, da se namakajo.

3. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej testo razvaljamo v velik krog debeline 5 mm. S testom obložimo okrogel pekač za pite. Odvečno testo odrežemo.

4. Testo v pekaču po vsej površini prebodemo z vilicami, ga obložimo s papirjem za peko in vanj nasujemo fižol za slepo peko. Postavimo v pečico na 200 °C za 15 minut, nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut, da se hrustljavo speče.

5. Eno bučko z lupilnikom za zelenjavo po dolžini narežemo na zelo tanke trakove. Preostale bučke grobo naribamo, jih posolimo in postavimo nad skledo, obloženo z gazo. Pustimo, da se naribane bučke vsaj 30 minut odtekajo. Nato gazo zavijemo in močno ožmemo, da iz bučk odteče tekočina.

6. V veliki ponvi stopimo maslo in oljčno olje ter 10 min pražimo naribane bučke. Nato jih prestavimo v večjo posodo, prilijemo sladko smetano, žafran skupaj s tekočino, v kateri se je namakal in stepena jajca. Dobro premešamo in po potrebi solimo in popramo.

7. Kozji sir narežemo na rezine. Na testo vlijemo bučkino mešanico in po njej položimo prihranjene trakove bučk in rezine kozjega sira.

8. Pito pečemo 40 minut pri 180 °C, da se učvrsti, a je še vedno mehka. Postrežemo jo na sobni temperaturi.

Namigi

  • Namesto sira Brique de chèvre Président lahko za to pito uporabite tudi sir Brique de vache Président ali pa povrhu naribate sir Jošt Premium Gauda, ki se krasno topi.
  • Slepa peka je način peke, ki ga uporabljamo pri peki testene podlage iz krhkega ali listnatega testa, kadar želimo, da podlaga ohrani svojo obliko in med peko testo ne naraste ali pa je predvideni nadev zelo vlažen. Za slepo peko testo prekrijete s papirjem za peko tako, da rob papirja sega centimeter višje od roba pekača (tako se laže odstrani, ko je testo pečeno). Na papir nato vsujete nekaj za obtežitev (na prodaj so posebne kroglice za slepo peko, lahko pa uporabite tudi surov fižol, lečo, čičerko, riž …) in testo pečete po navodilih v receptu.