Burger s President cheddar rezinami za burger

Burger brez sira ni pravi burger. Pri burgerju sta seveda najpomembnejša odlično meso in puhasta bombica, ampak sir ju lepo poveže in zagotovi tako krasen mlečno kremast okus, da se nam pocedijo sline.

Čas priprave

20 minut

Količina

1 oseba

Sestavine

1 goveji burger (120 g)

2 rezini President cheddar rezin za burger

1 žlica olja za peko

solni cvet

60 g šampinjonov

3 rezine slanine

1 list zelene solate

1 rezina paradižnika volovsko srce

bombica, posuta s semeni

Postopek

  1. Polpet pol ure pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
  2. Ponev ali ploščo žara rahlo naoljimo in polpet pečemo 3 minute. Ko ob stranici začne spreminjati barvo iz rdeče v sivo, ga obrnemo, solimo in obložimo z dvema rezinama sira. Pečemo še približno 3 minute – ali je polpet primerno pečen, preverimo z vbodnim termometrom, ki mora za srednje pečen polpet (t. i. medium) pokazati 56 °C središčne temperature.
  3. Šampinjone narežemo na rezine, debele približno 0,5 cm. V vroči ponvi jih popražimo, da se lepo popečejo, med peko pa v ponev dodamo tudi rezini slanine. Bombici prečno prerežemo in po prerezani strani za nekaj sekund popečemo. V posodici zmešamo vse sestavine za omako.
  4. Dno bombic premažemo z omako, nanjo položimo oprano in osušeno solato, rezino paradižnika in polpet s President cheddar rezinami za burger. Dodamo še popečene gobice, slanino in prekrijemo z gornjo polovico bombice. Da se nam bogato obložen burger ne prevrne, vanj zapičimo leseno palčko za ražnjiče, ki vse sestavine drži na mestu.

 

Nasvet:

Polpete za burgerje pečemo pri zmerni, ne premočni temperaturi na plošči žara ali v ponvi. Ko polpet položimo na ploščo, mora zacvrčati. Pazimo, da polpeta ne prepečemo. Goveji polpet naj bo srednje pečen, medtem ko morajo biti svinjski in perutninski polpeti dobro prepečeni.