Popečena polenta s sirom roquefort

Kuhano polento lahko zgolj z nekaj dodatki spremenimo v nadvse okusno jed. Pomislite – polenta s sirom roquefort, jabolkom in medom. Za prste obliznit. Preizkusite ob naslednji priložnosti, ko želite gostom postreči oster, premium okus v enem grižljaju.

Čas priprave

35 min

Količina

Za 4 osebe

Sestavine

3,5 dl vode
100 g instantne polente
sol
1 žlica masla
1 žlička oljčnega olja
sir Roquefort Société
jabolko

Postopek

1. V veliki kozici zavremo vodo, jo solimo in vanjo vsipamo instantno polento. Z metlico mešamo približno 5 minut, da se polenta zgosti in se zrnca zmehčajo.

2. Delovno površino prekrijemo z velikim kosom papirja za peko, nanj zvrnemo kuhano polento in jo razmažemo na centimeter debelo. Pustimo ohlajati vsaj 30 minut.

3. Ohlajeno polento obrežemo, da dobimo ravne robove in jo narežemo na manjše trikotnike. V ponvici segrejemo žlico masla in žličko oljčnega olja ter hrustljavo popečemo kose polente.

4. Sir roquefort narežemo na koščke, jabolko narežemo na tanke rezine in jih razpolovimo. Še vroče kose polente obložimo s sirom in dodamo košček jabolka. Po želji pokapamo tudi z medom.

Namigi

  • v tem receptu lahko uporabimo tudi drugi sir z modro plesnijo, na primer Le Blue Président. Tudi kozji sir bi se odlično obnesel – hrustljavo polento poskusite tudi s siri Président Brique de chèvre, Président Au chèvre, Président Brique de vache ali Président Petits chèvres doux.
  • namesto jabolka lahko družbo siru delajo tudi rezine čvrste hruške ali čvrstega kakija, kadar je v sezoni (tudi posušeni kaki bi bil v tej kombinaciji prav imeniten!).
  • vročo polento boste najlaže razmazali, če boste peki papir postavili na narobe obrnjen pekač.