Krompirjeva zloženka s sirom

Krompirjeva zloženka s sirom odlično služi kot priloga krepkim mesnim jedem. Prileže se tudi kot povsem samostojen vegitarijanski obrok. Kaj krompirjevi zloženki naredi piko na i? Prava izbira sira.

Čas priprave

1 ura 45 min

Količina

Za 6–8 oseb

Sestavine

1,5 kg olupljenega krompirja

1 rdeča čebula

košček masla za praženje in še malo za pekač

1 dl belega vina

3 dl mleka

4 dl sladke smetane

3 drobno nasekljani žajbljevi listi

sol in poper

150 g naribanega sira Jošt Premium Gauda

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir 3 minute kuhamo v vreli vodi, da se malo zmehča, nato ga odcedimo. Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga narežemo na polcentimetrske rezine. Čebulo drobno sesekljamo in jo na segretem maslu pražimo približno 5 minut, prilijemo vino, mleko in smetano ter mešanico segrejemo.
  2. Narezan krompir damo v veliko skledo, solimo, prelijemo z mlečno mešanico ter dodamo žajbelj in polovico sira. Previdno premešamo, da se krompirjeve rezine obdajo z mlečno mešanico.
  3. Pekač velikosti približno 20 x 30 cm namastimo in vanj stresemo krompir. Površino poravnamo, potresemo s preostalim sirom in mletim črnim poprom. Krompir pokrijemo s folijo in pečemo 30 minut, nato folijo odstranimo in pečemo še 30 do 40 minut. Jed je pripravljena, ko se površina obarva zlato rjavo in jo z vilicami zlahka prebodemo.