Pita s sirom brie, jabolkom in čebulo

Pita s sirom brie, jabolkom in čebulo je zanimiva in oh, kako okusna kombinacija. Ko jo boste ob posebnih priložnostih postavili na mizo, bo že na prvi pogled navdušila, pravo slastno presenečenje pa se bo zgodilo s prvim in nato vsakim naslednjih grižlljajem. Postrežete jo lahko vročo ali hladno, tale pita s sirom bire ne bo nikoli razočarala.

Čas priprave

1 ura

Količina

Za 8 oseb

Sestavine

275 g listnatega testa

230 g čebule

1 žlica oljčnega olja

2 žlici belega vinskega kisa

1 žlica zrnate gorčice

5 žličk brusnične marmelade

1 zeleno jabolko

175 g sira brie Président

šopek timijana

pol limone

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 200 °C. Listnato testo razvijemo čez večji pekač, obložen s papirjem za peko. En centimeter od roba testo zarežemo vse naokrog, da ustvarimo okvir. V centralnem delu v testo zarežemo križce, da pri peki ne bi preveč naraslo. Testo pečemo 15 minut.
  2. Medtem ko se testo peče, na ponvi segrejemo olje in dodamo na tanke rezine narezano čebulo. Pražimo jo 10 minut, da se razmehča in začne karamelizirati. Med mešanjem čebulo zalijemo s kisom, pustimo brbotati še kakšno minuto, za tem pa dodamo gorčico in lističe timijana.
  3. Celo jabolko prečno narežemo na zelo tanke rezine, tako da na sredini vidimo zvezdice, in odstranimo peške. Rezine pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Sir brie narežemo na rezine.
  4. Rahlo porjavelo in naraslo testo vzamemo iz pečice, potlačimo sredino in ga obložimo s čebulo. Po vrhu pokapljamo brusnično marmelado in obložimo z jabolkom ter rezinami sira brie, tako da se prekrivajo. Dodamo še par vejic timijana, pokapljamo z žličko oljčnega olja in pečemo še 15 minut, dokler se sir ne začne topiti in jabolko mehčati.