Cacio e pepe – italijanska rižota s sirom
Samo štiri sestavine, začimbe in pol ure časa. To je vse, kar potrebujete za to rižoto s sirom, imenovano Cacio e pepe. Ko ustvarjamo z le nekaj sestavinami, je najpomembnejše, katere izberemo. Sledite receptu in razveselite brbončice.
360 g riža za rižote (najbolje sorte arborio)
150 g sira Jošt Premium Iberski
1,2 l zelenjavne jušne osnove
40 g masla
črni poper
ekstra deviško oljčno olje
- Nekaj sira Jošt Premium Iberski nastrgamo na tanke ostružke za postrežbo, preostalega pa naribamo. Jušno osnovo zavremo.
- Riž stresemo v kozico brez maščobe in ga nežno suho popražimo, da postekleni. Postopoma ga zalivamo z vrelo jušno osnovo (le po 1 zajemalko) in mešamo približno 15 minut, da je riž kuhan, a še čvrst na ugriz, rižota pa je kremasta. Začinimo jo s sveže mletim poprom, malo soli in žlico ekstra deviškega oljčnega olja.
- Zdaj v rižoto po koščkih vmešamo maslo in nariban sir. (Temu koraku, ki poskrbi, da je rižota resnično kremasta, Italijani pravijo mantecatura.) Nato jed odstavimo in pustimo nekaj minut, da se umiri.
- Rižoto postrežemo v kozici, kjer se je kuhala, po vrhu nameljemo še malo popra in okrasimo z ostružki sira.