Cacio e pepe – italijanska rižota s sirom

Samo štiri sestavine, začimbe in pol ure časa. To je vse, kar potrebujete za to rižoto s sirom, imenovano Cacio e pepe. Ko ustvarjamo z le nekaj sestavinami, je najpomembnejše, katere izberemo. Sledite receptu in razveselite brbončice.

Čas priprave

30 min

Količina

Za 4 osebe

Sestavine

360 g riža za rižote (najbolje sorte arborio)

150 g sira Jošt Premium Iberski

1,2 l zelenjavne jušne osnove

40 g masla

črni poper

ekstra deviško oljčno olje

Postopek

  1. Nekaj sira Jošt Premium Iberski nastrgamo na tanke ostružke za postrežbo, preostalega pa naribamo. Jušno osnovo zavremo.
  2. Riž stresemo v kozico brez maščobe in ga nežno suho popražimo, da postekleni. Postopoma ga zalivamo z vrelo jušno osnovo (le po 1 zajemalko) in mešamo približno 15 minut, da je riž kuhan, a še čvrst na ugriz, rižota pa je kremasta. Začinimo jo s sveže mletim poprom, malo soli in žlico ekstra deviškega oljčnega olja.
  3. Zdaj v rižoto po koščkih vmešamo maslo in nariban sir. (Temu koraku, ki poskrbi, da je rižota resnično kremasta, Italijani pravijo mantecatura.) Nato jed odstavimo in pustimo nekaj minut, da se umiri.
  4. Rižoto postrežemo v kozici, kjer se je kuhala, po vrhu nameljemo še malo popra in okrasimo z ostružki sira.