Sirov fondi

Tokrat smo še posebej siroljubni, saj pripravljamo klasiko – sirov fondi. Sliši se in izgleda prefinjeno, priprava pa je čisto preprosta. Po tem, ko ga prvič pripravite po našem receptu, se bo sirov fondi zagotovo znašel na vašem gostiteljskem meniju. S svojim bogatim, očarljivim okusom domači sirov fondi prepriča vsakogar.

Čas priprave

25 min

Količina

4 osebe

Sestavine

800 g sira različnih vrst (Jošt premium gauda, Président cheddar in Istara P’tit Basque, lahko tudi Président camembert, Président La Brique …)

1 velik strok česna

3 dl suhega belega vina

4 žličke koruznega škroba

1 žlička limonovega soka

poper

muškatni orešek

 

za prilogo

štruca dobrega belega kruha s hrustljavo skorjo

po želji tudi: paličice korenja, stebelna zelena, na kocke narezano jabolko …

Postopek

  1. Sir narežemo na enakomerno velike kose. Če smo izbrali tudi sir s plemenito plesnijo, ga po želji obrežemo.
  2. Glavico česna prečno razpolovimo in jo stremo z dlanjo. S česnom dobro natremo notranjost globoke kozice in ga zavržemo.
  3. V lonec vlijemo nekaj vina (približno 1,5 dl) in ga segrejemo, nato vanj dodamo veliko pest sira, ogenj zmanjšamo in mešamo, da se sir v vinu stopi. Dodamo drugo pest sira, ponovno premešamo in, ko se sir stopi, postopek ponavljamo dokler ne porabimo vsega sira. (Zelo pomembno je, da sir mešamo na blagem ognju, saj bo le tako nastala homogena zmes.)
  4. V preostalo vino vmešamo škrob in mešanico vlijemo v fondi ter premešamo. Vmešamo limonov sok in začinimo s poprom in drobno naribanim muškatnim oreškom. Če je fondi pregost, dodamo še malo vina.
  5. Fondi iz kozice prelijemo v posodo za fondi. Gorilnik postavimo na mizo in ga prižgemo, nanj postavimo posodo s fondijem in ob njej postrežemo na kocke narezan kruh in druge priloge, s katerimi bomo zajemali fondi.