Kako s pravim sirom obogatiti velikonočne jedi?

Za praznike je značilno uživanje v dobri hrani, saj gre vendarle za obeležbo nekega posebnega dogodka. Velika noč pa povrh vsega spada še med praznike, kjer velja skoraj predpisan jedilnik z izbrano paleto značilnih jedi.  Potica, šunka, obarvani pirhi in hren so del vsakega slovenskega velikonočnega omizja. Čeprav gre za vsem ljube jedi in sestavine, pa se nihče izmed nas ne bi branil izboljšanih, obogatenih okusov.

In letos je čas, da končno vključimo trendovsko popestritev velikonočnih jedi s sirom. Zakaj sir? Ker nam njegova vsestranskost omogoča na tisoče kulinaričnih podvigov, s katerimi le stežka kakšnega gosta pustimo na cedilu.

Kako sir vključiti med velikonočne jedi

Pravi Siroljubi si že sicer velikonočne mize nikoli nismo mogli predstavljati brez sira. Zato vam v nadaljevanju pokažemo nekaj bolj in manj tradicionalnih idej, katerim lahko z dodatkom sira damo tisto pravo piko na i.

1. Sir dodajte v pletenice in kruhke

Pletenice in kruhki, taki in drugačni, so stalnica na velikonočnih mizah. A verjetno se sprašujete, le zakaj nismo nikoli pomislili, da bi jih pripravili s sirom? No, vse je enkrat prvič.

Narezan sir lahko vgnetete v testo za velikonočno pletenico ali pa testo z njim posujete tik pred peko. Za velikonočne pletenice, pince in druge vrste kruha so odlični siri Jošt Premium Gauda, Jošt Premium Iberski ali pikantnejša Cheddar Mature in Cheddar Vintage. Tovrstni velikonočni kruhi so znani predvsem v Italiji in na Cipru.

Za kanček presenečenja in drugačno pa lahko pletenico spletete tudi okrog sirov Camembert Président ali Brie Président in vse skupaj počasi zapečete v pečici. V stopljen sir lahko skupaj s kruhom pomakate tudi koščke velikonočne šunke in pirhov.

Small,Cheese,Balls,Shaped,As,Little,Chickens,,Fun,Party,Food

2. Skupaj z najmlajšimi ustvarite sirne prigrizke

Velike noči se vsako leto razveselijo tudi najmlajši. Letos se lahko z otroki v kuhinji skupaj pozabavate in iz svežega kozjega sira Petits chèvres doux Président, ki ga povaljate v nariban sir Cheddar Président, oblikujete simpatične sirove piščančke, s katerimi miza pri zajtrku kar zasije.

Za tiste, ki ste prezasedeni s peko potic, da bi oblikovali poseben otroški meni, hitro rešitev predstavljajo kar piščančki in zajčki, ki jih z modeli za piškote izrežete iz sira Cheddar Président, priročno narezanega na ravno prav debele rezine. Lahko uporabite tudi Jošt Premium Gauda ali Istara P’tit Basque.

3. Navdušite z bogato sirno ploščo

Ker pa vemo, kako zelo obožujete sir, je tu tudi ultimativna rešitev – dodajte ga, kamor želite! Narežite ga na rezine ali kocke in postrezite s šunko, pirhi in potico. Seveda nikakor ne boste zgrešili, če na bogato obloženo velikonočno mizo postavite tudi lepo okrašeno ploščo sirov , ki bo zagotovo pritegnila marsikateri pogled.

Rolls of puff pastry with bacon and cheese .

4. Ostanke velikonočnih jedi združite s sirom

Običajno šele takrat, ko odpravimo vso širšo družino in otroci zaspijo, opazimo, koliko pirhov je pravzaprav bilo pobarvanih in koliko šunke je ostalo od zajtrka. Da preostanek dobrot ne gre v nič, jih pokombiniramo s sirom in oblikujemo v novo zapeljivo verzijo.

Šunko lahko skupaj z naribanim sirom Jošt Premium Gauda ali Cheddar Président  zavijemo v listnato testo in ustvarimo fine sirove polžke za grizljanje ob večernem druženju, ki so še boljši, če jih pomakamo v pečeni Camembert Président.

Preostanek šunke in jajc lahko s stopljenim sirom pomešate v odlično omako za tipične ameriške testenine mac’n’cheese, ki jih lahko tudi gratinirate – prava poslastica za popoldneve, ko se želite razvajati.

Če vam ostajajo sveža jajca, lahko pripravite tudi frtaljo ali omleto, v katero dodate ostanke hrena, mlade čebule in šunke. Oba recepta sta odlična v kombinaciji s svežim kozjim sirom Petits chèvres doux Président. Ljubiteljem krepkih okusov pa svetujemo sir s plemenito modro plesnijo Roquefort Président in Président Le Blue.

Možnosti, da ostanete ali pa postanite Siroljub tudi za veliko noč je veliko. Izkoristite jih in dober tek!

 

velikonocna-miza-siroljub