Siri z rdečo mažo
Siri z rdečo mažo ali, kot jih tudi imenujejo, s prano skorjo so večinoma mehki ali poltrdi. Naredijo jih tako, da na površino sira s slanim vodnim premazom na skorjo nanesejo izbrane bakterije. Tako ob primernih pogojih sir na površini dobi rdečkasto barvo in močan vonj, ki nastane, ker bakterije razgradijo sirne beljakovine v amonijak. Nekateri siri z rdečo mažo lahko zorijo tudi v kombinaciji z belo plesnijo, kar daje siru nežnejši okus (na primer francoski sir reblochon).
Čeprav je vonj intenziven in večini na prvi vdih manj prijeten (spominja na nogavice), je okus sirov izjemen in zato med ljubitelji zelo cenjen. Med znamenitimi siri z rdečo mažo lahko navedemo italijanski taleggio, francoski reblochon in švicarki raclette.
Še o plesni na siru: seveda ne smemo spregledati nevarnih vrst, ki so za naš organizem strupene in se prav tako razvijejo na živilih. Zato je pomembno vedeti, kdo in kako je sir s plesnijo pridelal in ali ta ustreza higienskim standardom.
Znano je, da so bakterije, encimi, kvasovke in plesni zelo pomembni, čeprav nevidni del številnih živil. Brez njih ne bi imeli vina, piva, kruha in tudi ne nekaterih sirov, ki se prav po zaslugi plemenite plesni spremenijo v čudovito jed in vrhunski užitek.