Solata s sirom brie, datlji, hruško in kandiranimi orehi

Solata ne rabi biti dolgočasna. Daleč od tega. Solata s sirom brie in dodanimi sestavinami lahko hitro postane vaš najljubši osvežilen in lahek obrok. Za poletne piknike pa je naredite obilo, ker je lahko hitro zmanjka.

Čas priprave

20 min

Količina

Za 4 osebe

Sestavine

200 g sira brie

50 g razkoščičenih datljev

1 čvrsta hruška

400 g mladih mešanih solatnih listkov

50 g popečenih koščkov kruha (krutonov)

za kandirane orehe

60 g orehovih jedrc

15 g sladkorja

za preliv

3 žlice orehovega olja

1 žlica balzamičnega kisa

sol in poper

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 190 °C. Orehova jedrca pretresemo v 2 žlicah vode, nato jih zmešamo s sladkorjem. Razporedimo jih po plitvem pekaču in v pečici pečemo 6 do 8 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in ohladimo.
  2. Sir narežemo na manjše kose, debele 0,5 cm. Za preliv stepemo olje in kis, solimo, popramo in premešamo.
  3. Datlje narežemo na koščke, hruške pa na zelo tanke krhlje in oboje v veliki skledi zmešamo s kandiranimi orehi in solatnimi listki. Dodamo malo preliva in ponovno premešamo.
  4. Na solato položimo kose sira brie, posipamo z zdrobljenimi krutoni, pokapamo z malo preliva in postrežemo.