Tradicionalni švicarski raclette

Raclette je družabni dogodek! Pojedina izvira iz tradicije vasic v švicarskih Alpah, kjer so velik kolut sira raclette razpolovili in ga pred ognjiščem segreli, nato pa še brbotajočega prelili čez kuhan krompir. Ta tradicionalni način priprave pojedine s sirom raclette je še vedno zelo priljubljen po vsem svetu – le da so ognjišče zdaj nadomestili priročni električni žari za raclette (ki so na voljo tudi v Sloveniji).

Čas priprave

20 min

Količina

4 osebe

Sestavine

800 g sira Raclette Président (200 g na osebo)

krompir za kuhanje

olje

 

za prilogo:

kisle kumarice

vložene bele čebulice

zelenjava za žar (bučka, paprika …)

mesnine po želji (pršut, šunka, suha salama, male hrenovke, koščki mesa …)

Postopek

  1. Sir Raclette Président narežemo na približno 8 mm debele rezine, jih obrežemo in narežemo v velikosti lopatice, ki jo bomo postavili pod žar. (Če žara za raclette nimamo, lahko sir popečemo tudi v ponvi z debelim dnom, pri čemer rezine sira narežemo na velikost 8×8 cm).
  2. V slanem kropu skuhamo neolupljen krompir. Bučke in papriko operemo in narežemo.
  3. Žar za raclette postavimo na sredino mize in prižgemo na srednjo jakost. Zgornjo ploščo premažemo s kančkom olja. Narezan sir in vse pripravljene priloge (svežo zelenjavo, vloženo zelenjavo, mesnine in kuhan krompir, ki naj bo pokrit, da ostane vroč) razporedimo po mizi, da si bo vsak lahko sam pripravil najljubšo kombinacijo.
  4. Ko se žar segreje, naj vsak jedec na zgornjo ploščo postavi izbrano zelenjavo in meso (razen suhomesnatih izdelkov), rezine sira Raclette Président pa prestavi na lopatice in položi pod žar.
  5. Ko se zelenjava zapeče in sir lepo zacvrči, si vsak na krožnik položi krompir, ga razpolovi in čezenj prelije stopljeni sir Raclette Président. Zraven si po želji na krožnik naloži še mesnine in zelenjavo, med prijetnim obrokom pa si vsak sproti nalaga sir na lopatice in ga zapeka pod žarom.

 

Namig:

Vsebino lopatic lahko tudi obogatimo – pod rezino sira lahko položimo drobno nasekljan paradižnik, rezine pršuta, popečeno gobico …