Kako shranjujemo sire?

Kdor ima to srečo, da je dobro založen s siri, mora poskrbeti še za eno pomembno stvar: kako jih shranjevati, da bodo obdržali pristno aromo, okus in teksturo. Nekaj pravil je splošnih, druge je treba prilagoditi in opazovati, kaj se s siri dogaja. Le ob pravilnem ravnanju bodo prišli na mizo taki, da bomo ob njih uživali.

Nekaj napak je lahko usodnih

Pri shranjevanju sira ne smemo izsušiti, obenem pa mora imeti dovolj zraka, da »diha« in razvije okus. Ker danes večinoma shranjujemo sire v hladilnikih, je treba še poskrbeti, da temperatura ni prenizka ali previsoka, saj bi sir izgubil okus in spremenil prehransko vrednost.

Povedano drugače: bilo bi idealno, če bi lahko sire hranili tako kot nekoč v kleteh, po možnosti vkopanih v zemljo, s konstantno temperaturo. Tako bi poskrbeli za pravo vlažnost in temperaturo. Vendar ustrezna temperatura ostaja najpomembnejše priporočilo za pravilno shranjevanje v domačem hladilniku.

Ustrezna temperatura

Sveži siri so najbolj občutljivi za hitre spremembe, zato jih je treba hraniti v najhladnejšem delu hladilnika. To je običajno na zgornjih policah, kjer je temperatura od dve do pet stopinj. Če so narejeni iz surovega mleka, so v njih prisotni organizmi, ki se že pri petih stopinjah začnejo razmnoževati in sir se lahko hitro pokvari.

Prav nasprotno pa je zorjene sire s trdo skorjo treba hraniti v najtoplejšem delu hladilnika, ki ima okrog 8 stopinj. A tudi pri tem moramo biti previdni: sir ne spada v predal za zelenjavo, saj bi se lahko okužil z mikro organizmi s sveže zelenjave in bi se hitro lahko pojavile nezaželene plesni. Vse druge sire, na primer poltrde, hranimo na vmesni temperaturi, torej na policah med najvišjo in najnižjo. Tudi temperaturna nihanja med hladnim in toplim niso priporočljiva.

Sirov ne hranimo v plastični foliji

Plastična folija sirom preprečuje, da zajamejo zrak, zato jih neposreden stik s prosojno kuhinjsko folijo tako rekoč zaduši. V plastično folijo lahko sir zavijemo le za kratek čas (razen, če sir vsak dan odvijemo in prezračimo). Za zavijanje je bolje uporabiti povoščeni papir, v katerega je zaradi zračnosti dobro narediti nekaj luknjic. Če nimamo pri roki drugega, si pomagamo s papirjem za peko. V papir zavit sir damo v posodo, ki jo tesno zapremo. Tako preprečimo, da bi se sir izsušil in da bi maščobe v njem prevzele nezaželen vonj po plastiki. Nekateri imajo dobre izkušnje s shranjevanjem sira, zvitega v vlažno bombažno krpo. Tudi tako se ne izsuši.

Zakaj nam torej v trgovini ponujajo kose sira, zapakirane v plastično folijo? Tako se zdi le na prvi pogled. V resnici pa so siri zaviti v folijo v tako imenovani atmosferi ali v vakuumu. Na tak način proizvajalci najbolje ohranijo senzorične lastnosti sira, trgovcem pa olajšajo ravnanje s sirom in predvsem upoštevajo higienski vidik.

Še nekaj pravil:

  • Sira raje ne zamrzujemo. Zamrzovanje in odtajevanje spremeni njegove senzorične lastnosti, še posebej kadar gre za mehke sire.
  • Različnih sirov ne hranimo v isti posodi ali škatli, saj bi prevzeli vonjave in izgubili svoj značaj, zaradi katerega so posebni.
  • Lahko se nam zgodi, da kljub previdnemu ravnanju na siru opazimo plesen. To še ni razlog, da bi ga v celoti zavrgli (razen, če gre za mehki sir), pač pa ga s krpico očistimo in na zraku posušimo ali obrežemo, nato pa čim prej porabimo.
  • Predvsem pa je pomembno, da si ne delamo velikih zalog sira: to raje prepustimo proizvajalcem, ki znajo ravnati z njimi. Za nas je bolje, da nakup sira spremenimo v obred, ki ga ponovimo enkrat tedensko. Tako bomo obenem spoznali različne proizvajalce, njihovo ponudbo in sčasoma tudi to, kako je s siri najbolje ravnati, da nam lahko ponudijo prvovrstni užitek, ko jih postrežemo.
  • Še eno pomembno pravilo: sir je treba vzeti iz hladilnika vsaj uro ali dve prej, preden ga postrežemo, da razvije pravi okus in aromo.