Noži se razlikujejo tako kot siri

Postrežba sirov na čudoviti plošči bo uspela še bolje, če bomo upoštevali nekaj zakonitosti rezanja

Postrežba sirov na čudoviti plošči bo uspela še bolje, če bomo upoštevali nekaj zakonitosti rezanja. Še prej pa se moramo opremiti s posebnimi noži za sire. Seveda bi lahko sire narezali tudi z navadnim kuhinjskim nožem, a potem bi plošči s siri nekaj manjkalo in koščki ne bi bili tako privlačni, predvsem pa z navadnim nožem sire precej težje režemo.

Dovolj je pogledati v katero od specializiranih trgovin in hitro ugotovimo, da je nožev veliko vrst, tako kot sirov. Z različnimi noži in pravilno narezanimi rezinami se spremenimo v mojstra postrežbe, pravega siroljuba!

Nož z viličasto konico

S tem nožem lahko narežemo največ vrst sirov, od poltrdih do nekoliko mehkejših. Lahko bi rekli, da je pri nas tak nož najbolj uporaben, saj najpogosteje postrežemo in jemo take vrste sirov. Viličasta konica je primerna za to, da si gostje z lahkoto prenesejo koščke na krožnike, ker si jih odrežejo in postrežejo sami glede na izbiro in okus.

Lopatica za rezanje

Z lopatico najlažje postrežemo poltrde sire. Ti so dovolj čvrsti, da z rezilom na spodnji strani lopatice potegnemo po površini sira in naredimo tanko rezino. Kdor bi se rad prepričal, zakaj je to bolje od rezanja na kocke, naj naredi preprost poskus in preveri debelejši kos poltrdega sira in fino tanko rezino, narejeno z lopatico. Takoj mu bo jasno, v katerem primeru je okus sira bolj aromatičen in prefinjen.

Nož za mehke sire

Zakaj imajo nekateri noži za sir luknje v rezilu? Njihova površina je manjša in to omogoča, da se rezine mehkih sirov ne zlepijo. Zato jih lažje postrežemo in koščki ohranijo svojo obliko. Nožu običajno dodajo viličasto konico, da ima kar najbolj univerzalno obliko.

Sirna harfa ali nož z napeto žičko je primeren predvsem za sveže sire in zrele mehke sire z modro plesnijo. Največja prednost sirne harfe je, da so rezine gladke in med rezanjem ne razpadejo, pri sirih z modro plesnijo, pa se plesen ne razmaže po njihovi površini, zato ohranijo marmornat videz. Sirna harfa je tudi najprimernejša za rezanje sirnih rulad in tortic.

Nož za drobljenje trdih sirov

Nekatere zelo trde sire postrežemo tako, da jih nadrobimo na koščke. O tem nas pouči kar sam sir: če bi ga poskušali narezati z običajnim nožem na rezine, bi se razlomil v nepravilne oblike. Torej je najbolje, da upoštevamo njegovo zakonitost in s konico noža, ki je podoben kiparskemu dletu, zabodemo v sirni kolut ali kos in ga nadrobimo. Najpogosteje tako drobijo parmezan, ki je staran in trd, koščki pa so pravi zalogaji okusa. Nekateri uporabljajo nož s konico, drugi z zaobljenim delom namesto s konico, da ima nož obliko mandlja. Oba imata enak namen in učinek.

Ostrih in koničastih predmetov naj ne bi kupovali za darilo, a v tem primeru ne bodimo vraževerni. Zanimivo oblikovanega kompleta nožev za sire v kombinaciji z leseno ploščo za postrežbo se bo razveselil vsak gurman, ki pravkar opremlja svojo kuhinjo. Po starih navadah mora dati obdarjenec tistemu, ki mu je podaril nože, vsaj kakšen kovanec – s tem namreč »kupi« nože in se otrese vseh vraž.