Predstavljamo slastno Siroljubovo praznično ploščo

Čeprav morda še ne veste, v kakšni zasedbi boste praznovali božično-novoletne praznike, je nekaj jasno – za dva ali dvajset gostov je praznična sirna plošča tisti preprosto pripravljen in čudovit prigrizek, ki bo navdušil vsakogar.

Nemogoče bi bilo ločiti neprecenljive trenutke z najbližjimi od bogate kulinarike, ki nas vedno znova združi ob najljubših okusih in jedeh. A klasični prigrizki vselej ne prepričajo vsakega gosta. Nekateri si za praznike zaželijo obogatene praznične kulinarike z edinstvenimi grižljaji in novimi tradicijami. Ste vedeli, da lahko pričarate veselo vzdušje tudi s sirno ploščo? Prepričajte si ga sami. S Siroljubovo praznično ploščo z vrhunskimi kombinacijami okusov, ki bodo sirovim dobrotam zagotovile osrednjo mesto na vaši mizi.

 

RECEPT ZA PRAZNIČNO SIRNO PLOŠČO

SIR IN VINO STA ODLIČEN PAR

 

Ob slastnih sirnih grižljajih pa seveda pritiče tudi izbrana žlahtna kapljica. A ne kar katerakoli. Tako kot vsak sir zahteva svojo tehniko rezanja, moramo biti tudi pri izbiri vina pozorni na nabor sirov na plošči.  Naš cilj je poiskati kombinacijo, ki bo lepo zaokrožila okus sira in ga dopolnila, nikakor pa ne preglasila.

Glede na to, da načelno velja, da k nežnejšim sirom sodijo suha, sveža vina, k zorjenim sirom pa bogata, krepkejša vina, bomo ob Premium Gaudi ponudili belo vino, na primer malvazijo in sauvignonasse ali lažje rdeče vino, na primer frankinjo ali syrah.

Tudi okusu Cheddarja Mature pritiče belo vino, kot sta na primer sladki ali peneči refošk.

Ker siri ne potrebujejo drznih porok z vini, ampak skladnost, se ob siru Brie prileže kozarec srednje polnega in dozorelega rdečega vina, kot so modri pinot, gamay ali merlot.

Zrelo rdeče vino se prileže tudi Camembertu. Ob njemu postrezite kozarec merlota ali caberneta sauvignona.

Zreli siri z modro plemenito plesnijo kot je Roquefort, ki imajo močan, skoraj pikanten okus, se presenetljivo dobro ujamejo s sladkimi, aromatičnimi vini. Zato predlagamo steklenico zrelega in starejšega traminca ali muškati.

NASVETI ZA PRAVE SIROLJUBE

 

Sirov nikar ne narežemo vnaprej, saj se narezan sir hitreje osuši. To velja tudi za dodatke svežega sadja. Nekaj kosov odrežemo le tik pred postrežbo.

Ni vseeno, kako sir narežemo. Raznolikost sirov zapoveduje različne vrste rezov in koščkov. Ti ne bodo le poskrbeli za boljši okus in aromo posameznih sirov, ampak bodo zagotovo tudi popestrili ploščo sirov.

 

Sirova plošča naj bo lična, zato si za sestavljanje okusov vzemite dovolj časa. Cilj je, da plošča že na prvi pogled pritegne k okušanju sirov.

Za podlago izberite lepo leseno desko, lahko je robustno rustikalna ali nežno elegantna. Med primerne podlage sodijo tudi porcelanast ali steklen pladenj ter marmorna plošče, ki poskrbijo za dodaten efekt.

Oreščki na plošči bodo še bolj slastni, če jih pred postrežbo na hitro prepražimo v pečici ali ponvi.

Za konec pa zadnji nasvet – sestavljanje plošče je lahko čisti užitek! Prepustite se igri okusov in oblik ter sestavite ploščo po lastnem okusu.